top of page

Operation for grå stær

 

Operation for grå stær er en af de mest almindelige øjenoperationer i verden. Operationen foretages ved at indoperere en linse i øjet. Øjenlægerne i Østergade anvender nyeste Zeiss IOL-master 700 apparatur til udmåling af linsestyrke og Alcon Infiniti Ozil til operationen. Operationen for grå stær udføres af Øjenlæge og Øjenkirurg Michael Lindholt.

 

Hvad er grå stær?

Grå stær betyder synshæmmende uklarheder i øjets linse, der anatomisk ligger lige bag pupillen. Ved operation for grå stær bliver linsens hvidlige uklare indhold fjernet og erstattet med en kunstig linse. Den nye linse har ubegrænset holdbarhed.

Valg af linsetype

 

Valg af linsetype ved grå stær operation. Ved en grå stær operation, fjernes øjets naturlige linse og erstattes med en kunstig linse. Den nye kunstige linse indopereres som en permanent løsning og skal ikke senere udskiftes.

 

Det er derfor vigtigt at De tager stilling til hvilke type linse De ønsker indopereret i Deres øjne.

 

Hos Øjenklinikken Aros kan De vælge imellem flere forskellige typer linser, for optimalt synskomfort.

 

Ikke alle typer vil være velegnet til Deres øjne. Til forundersøgelsen foretages en udmåling af øjnene og vi vil tale nærmere om hvilke type linser der er bedst egnet til netop Deres øjne og Deres synsbehov.

Symptomer på grå stær

 

Symptomer på grå stær kan være optikeren har svært ved at få de nye briller til at passe. Måske er der over tid tilkommet læsebesvær, eller De er rykket tættere på Deres TV. Lysblænding, f.eks. når De kører bil om aftenen (især i regnvejr). Vær opmærksom på at Færdselsloven stiller visse krav til Deres synsevne.

 

Grå stær og bygningsfejl
 
Har man både grå stær (katarakt) og bygningsfejl (astigmatisme) er det nu muligt at behandle begge dele ved kun én øjenoperation. Her indopereres en linse, der løser begge problemer. I de fleste tilfælde vil operationen gøre briller til lang afstand overflødige.

 

Når man både har grå stær og bygningsfejl har man svært ved at se helt skarpt på lang afstand uden briller. Ved en traditionel grå stær operation vil den nye linse ikke ændre på den synsforringelse som en bygningsfejl giver. 

 

Men hos Øjenklinikken Aros er det nu muligt at vælge at få indopereret en såkaldt Zeiss TORBI®-linse som giver mulighed for at få et så forbedret syn, at man ikke længere behøver at bruge briller for at se på lang afstand. 

 

Med Zeiss TORBI-linsen er det blevet muligt at kompensere for bygningsfejlen og dermed radikalt forbedre synsoplevelsen. Man kan altså på én gang komme af med grå stær, begrænse eller helt eliminere bygningsfejlen og dermed reducere brugen af briller.

 

Ventetid for gratis operation

 

Klinikken har aftale med Region Midt om operation for grå stær. Ventetiden er aktuelt 6 til 9 måneder for operation uden egenbetaling for borgere i Region Midt.

 

Bestil tid

 

Hvis du har været ved optiker og ændret brille ikke hjælper, er den mest sandsynlige årsag til synsnedsættelse grå stær for alle over 50 år. 

Send os en besked, så ringer vi dig op. Hvis du ikke har været ved optiker først, kan du normalt ikke få tid i klinikken. 

 

Forvent opringning inden for to uger. Klinikken ringer 2 gange.  

Besked er afsendt.

Intraokulære linsetyper

 

Ved en grå stær operation, fjernes øjets naturlige linse og erstattes med en kunstig linse. Den nye kunstige linse indopereres som en permanent løsning og skal ikke senere udskiftes. Det er derfor vigtigt at De tager stilling til hvilke type linse De ønsker indopereret i Deres øjne. Hos Øjenklinikken Aros kan De vælge imellem flere forskellige typer linser, for optimalt synskomfort.

 

Der findes overordnet fire forskellige muligheder for valg af den kunstige linse:

Monofokal linse (enkelt styrke)

Linsen giver et godt syn på lang afstand, hvis De ikke har bygningsfejl. Til læsning vil der være behov for en læsebrille. Har de bygningsfejl vil de have behov for briller til både lang og kort afstand. Dækket af den offentlige sygesikring uden egenbetaling med ventetid. 

Monofokal linse m. korrektion af bygningsfejl

Med den toriske linse kan De kan se på afstand uden brille, selvom De før operationen havde en bygningsfejl. Til læsning behøves en læsebrille. Dækket af den offentlige sygesikring uden egenbetaling med ventetid. 

Multifokal linse (flere styrker)

Den multifokale linse giver et godt syn på alle afstande, hvis De ikke har bygningsfejl og de fleste kan efterfølgende klare sig helt uden briller.

Multifokal linse m. korrektion for bygningsfejl

Den toriske/multifokale linse giver et godt syn på alle afstande og korrektion for bygningsfejl. De fleste kan efterfølgende klare sig helt uden briller. 

bottom of page